Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto)

2 Noiembrie 2011

Barajul Vidraru a fost construit in anul 1965 fiind la acea data al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Barajul Vidraru este cel mai inalt baraj din beton din Romania, in arc cu dubla curbura. Barajul Vidraru atrage anual mii de turisti romani si straini care raman uimiti de acest monument al tehnicii ingineresti.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Lacul Vidraru ascunde o poveste impresionanta. Un intreg sat a fost pur si simplu scufundat in momehul constructiei - este vorba de satul Cumpana. Satul de afla in dreptul actualei cabane cu acelasi nume. Localitatea a existat acolo inca de pe vremea cand a inceput exploatarea forestiera in zona, aceasta activitate fiind realizata la inceput de austrieci. In jurul anului 1960 o viitura puternica a maturat o parte dintre cele cateva zeci de case. Dupa aceasta viitura, s-a luat masura inceperii constructiei barajului. In Cumpana se afla si o casa de vacanta apartinand familiei Bratianu. Urmele ei se mai vad chiar si astazi, cand nivelul apei este scazut.

O comunitate destul de mare de exploatatori forestieri locuia in zona, iar pe langa ei avea de lucru mai mereu si personalul medical, care urca periodic in munti. Mocanita, simpaticul tren arhaic, pe aburi, era mijlocul de transport folosit atat pentru a cara lemne, cat si pentru pasageri, in scop turistic. Mocanita avea statii la Albesti, Oesti, Corbeni, Valea cu Pesti, Buda si, cap de linie, la Cumpana. La mocanita era atasat si un vagon sanitar, care avea pe el o cruce rosie, destinat transportului ranitilor, al bolnavilor si al personalului medical.

Barajul Vidraru are o inaltime de 166,60 de metri
si a fost construit ca o necesitate, nicidecum ca un moft sau capriciu al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Constructia a durat cinci ani, timp in care s-a lucrat in paralel si la hidrocentrala de pe Arges. A costat un miliard patru sute saptezeci de milioane de lei in banii vremii, iar investitia a fost amortizata in 28 de ani.

AICI GASESTI CAZARE IN ZONA TRANSFAGARASAN-VIDRARU


Vizitatorii Barajului Vidraru pot admira statuia lui Prometeu care este situata pe muntele Pleasa. Statuia il infatiseaza pe Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii. Statuia a fost realizata de sculptorul Constantin Popovici(1938 – 1995) in anul 1965.

In apropiere, situata pe un varf de munte, se afla Cetatea Poenari, o fosta resedinta a lui Vlad Tepes, construita ca fortareata in calea invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate exista un drum cu 1480 de trepte. Desi este o ruina, din acest loc se poate fotografia Barajul Vidraru si Muntii Fagaras.

Pentru pasionatii sporturilor extreme, la Vidraru a fost amenajata cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping din Romania. Pentru detalii si rezervari, sunati la Mihai Mandreanu - telefon 0721.479.746. Sariturile se pot face numai pe baza de programare telefonica si costa 100 de euro. O alta atractie de la barajul Vidraru este plimbarea cu vaporasul pe lacul de acumulare.

La Barajul Vidraru se poate ajunge pe Drumul National 7C (DN7C) dinspre Curtea de Arges – Arefu si dinspre  Sibiu pe DN1 pana la Cartisoara, de unde se continua drumul pe Transfagarasan pana la Lacul Balea, apoi Cartisoara. De la Sibiu – Cartisoara se poate ajunge la Barajul Vidraru doar in perioada iunie-octombrie, in restul anului acest tronson fiind inchis.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

barajul vidraru baraj vidraru transfagarasan vidraru baraj bungee jumping vidraru lacul vidraru transfagarasan cazare balea cazare lacul vidraru hidrocentrala vidraru

Galerie foto

Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 1 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 2 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 3 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 4 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 5 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 6 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 7 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 8 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 9 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 10 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 11 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 12 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 13 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 14 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 15 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 16 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 17 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 18 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 19 Barajul Vidraru, o adevarata minune inginereasca (Foto) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net