Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto)

24 Octombrie 2011

In spatele impunatoarei cladiri a Palatului de Justitie, acolo unde odinioara incepea Calea Rahovei, iar in secolul 16 se afla gradina domneasca, exista astazi o statuie si o frumoasa biserica ce pastreaza amintirea unor vremuri apuse. Din pacate, atat biserica cat si statutia sunt mascate de blocurile care le inconjoara, construite de Nicolae Ceausescu in anii '80, cand intreaga Piata Unirii a fost sistematizata pentru a face loc  Palatului Parlamentului.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Prima biserica ridicata pe aceste locuri, in anii 1743-1744, a fost ctitorita de Domnita Balasa si sotul ei marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. A fost daramata in 1871, iar pe locul altarului s-a pus o piatra comemorativa in 1883. In 1750, Domnita Balasa zideste alaturi de prima ctitorie, folosita apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astazi, un al doilea lacas, cu hramul Inaltarea Domnului. In jurul bisericii s-a infiintat o scoala si un azil de batrani.

Dupa cutremurul din 1838, acest lacas este daramat si se construieste o a treia biserica (intre 1838-1842). Cladita insa pe un teren expus inundatiilor, aceasta biserica s-a degradat repede, incat numai dupa 40 de ani a trebuit sa fie demolata. Pe zidul actualei biserici s-a pastrat pisania acestui lacas, din 1842, daramat la 1881, datorita inundatiilor Dambovitei.

In perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a fost zidita actuala biserica "Domnita Balasa", a patra pe aceste locuri. Biserica Domnita Balasa, figureaza ca monument de arhitectura, pe lista oficiala a monumentelor istorice din tara.

Stilul actual este neoromanesc. Interiorul bisericii este spectaculos. Trecand peste descrierea picturii neorenascentiste, foarte curioasa este prezenta a doua statui in interiorul bisericii. Este neobisnuit ca intr-o biserica ortodoxa sa se gaseasca statui, dar in acest caz, statuile marcheaza mormintele Domnitei Balasa si al Domnitei Zoe Brancoveanu. Alte elemente interesante sunt cele doua jilturi prezente in apropierea altarului. Aici stateau Regele si Regina cand luau parte la slujbe, fapt evidentiat si de prezenta stemei regale deasupra fiecarui jilt. Cifrul regal al Regelui Carol I a disparut de pe jilt in anii comunismului, dar deviza regala „Nihil Sine Deo” inca se mai poate citi. Biserica mai impresioneaza si prin vitraliile deosebite, usile masive de la intrare si catapeteasma.

In parcul din fata bisericii se gaseste statuia Domnitei Balasa, opera a celebrului sculptor Karl Storck, una dintre cele mai reusite statui ale sale. Initial, statuia Domnitei se gasea in fata Azilului Domnita Balasa, care era situat chiar langa biserica. Din nefericire, a fost demolat.

Biserica este una dintre cele mai cautate pentru cununii si botezuri, fiind renumita pentru slujbelele ce se oficializeaza, dar si pentru cor.

Adresa Bisericii Domnita Balasa: Str. Sfintii Apostoli Petru Si Pavel, Nr. 60, Sector 4

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

biserici romania biserica domnita balasa domnita balasa biserica biserica domnita balasa bucuresti biserica domnita balasa adresa foto domnita balasa obiective turistice bucuresti

Galerie foto

Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 1 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 2 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 3 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 4 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 5 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 6 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 7 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 8 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 9 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 10 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 11 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 12 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 13 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 14 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 15 Biserica Domnita Balasa din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 16

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net