Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto)

5 Ianuarie 2012

Aproape de Botosani, pe soseaua nationala ce merge spre Dorohoi, se face un drum catre satul Ipotesti, locul in care s-a nascut poetul national al romanilor, Mihai Eminescu. Satul si-a pastrat vechea denumire, dar comuna din care face parte a primit numele poetului.

Construita prin anul 1850, casa in care s-a nascut Mihai Eminescu avea trei camere si a fost locuita de familia poetului pana in anul 1878. Dupa moartea lui Gheorghe Eminovici in 1884, casa nu a mai fost locuita, ajungand o ruina. In anul 1934 este reconstruita, iar in 1940 este inaugurat Muzeul Memorial. Pentru ca nu era conforma cu originalul, muzeul este daramat, iar inaugurarea noii case are loc in anul 1979. Finisajul exterior si interior al casei, mobilierul expus - parte original, parte provenind din a doua jumatate a secolului al XIX-lea - reinvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) in care familia poetului a locuit la Ipotesti.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Mama poetului, Raluca Eminovici, a cumparat cu 250 de galbeni o bisericuta de familie, aflata in apropierea casei, care dateaza din anii '60 ai secolului 19. Lacasul de cult are dimensiuni mici, dar adaposteste obiecte valoroase. In spatele bisericutei se afla mormintele parintilor lui Eminescu (Raluca si Gheorghe Eminovici) si a doi frati ai acestuia (Iorgu si Nicu).

In curtea casei memoriale a lui Eminescu se afla Casa Papadopol, o casa taraneasca de epoca in stil moldovenesc, care a apartinut ultimului proprietar al mosiei Ipotesti - doctorul Papadopol.  Acesta si-a donat casa statului. In prezent, aici se afla Muzeul de etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti, fiind expuse obiecte provenind din vechile gospodarii taranesti.

In anul 1992 ia fiinta Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu, dezideratul multor carturari ce si-au legat numele de satul copilariei lui Eminescu, anume inglobarea traditionalei activitati muzeale intr-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei si operei eminesciene si deschis oricaror manifestari de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice. Din cadrul Centrului National de Studii Mihai Eminescu fac parte Biblioteca Nationala de Poezie, un amfiteatru interior, precum si unul exterior.

La 4 kilometri de Memorialul Ipotesti, se afla lacul din padurea Baisa, sursa de inspiratie a multor poezii ale lui Mihai Eminescu.

Program de vizitare Memorialul Ipotesti:
15 mai-15 septembrie: 9-17 (luni-duminica)
16 septembrie-14 mai: 8-16 (luni-duminica)

Taxa de vizitare Memorialul Ipotesti:
• Pentru copii, grup de copii, elevi, studenti, pensionari, persoane cu dizabilitati: 1 leu/persoana
• Pentru adulti; grup de adulti: 4 lei/persoana
• Tarif fotografiere: 5 lei
• Tarif filmare: 9 lei
Ultimul ghidaj se face la ora 16.30 / 15.30

Date contact: Tel: 004.0231.517.602; tel./fax: 004.0231.517.404. E-mail: m.ipotesti@gmail.com

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

case memoriale casa memoriala mihai eminescu casa mihai eminescu cum se ajunge la ipotesti program de vizitare casa memoriala eminescu

Galerie foto

Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 1 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 2 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 3 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 4 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 5 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 6 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 7 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 8 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 9 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 10 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 11 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 12 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 13 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 14 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 15 Casa Memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti (Galerie foto) - Imaginea 16

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net