Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto)

14 Aprilie 2012

La doar 30 de minute de Cluj Napoca, in localitatea Bontida, se afla unul dinte cele mai spectaculoase ansambluri arhitectonice din Romania, este vorba de Castelul Banffy. Supranumit Versailles-ul Transilvaniei, castelul a fost construit dupa ce au izbucnit rascoalele taranesti din 1437. Atunci, Regele Albert de Habsburg a acordat familiei Banffy dreptul de a-si construi o fortareata la Bontida, care sa protejeze resedinta domeniului. Finalizatata in anul 1543, constructia a trecut prin mai multe procese de extindere in secolele ce au urmat.

In anul 1944, castelul este evacuat de trupele germane pentru a-l folosi ca spital militar. La sfarsitul razboiului, trupele germane aflate in retragere au incendiat castelul, distrugand mobilierul, colectia de tablouri si biblioteca.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook

Starea de degradare a amplasamentelor care fac parte din ansamblul Banffy a fost cauzata si de unul din incendiile provocate in timpul filmarii peliculei Padurea spanzuratilor, regizat de Liviu Ciulei. Acesta a fost marcat de frumusetea zonei, dorind sa filmeze la Bontida. Realizatorii filmului aveau nevoie de o cladire care sa arda, dar distrugerile au atins proportii mai mari decat cele estimate. Astfel, una dintre cladirile din aproprierea castelului a ars mai mult decat ar fi trebuit. Pe vremea comunistilor, ansamblul a fost utilizat ca scoala de soferi, C.A.P. si spital pentru copii.

In cadrul ansamblului isi gaseau locul si cateva statuete ale unor zeitati antice, precum Chronos, Hercules sau Ceres. Acestea se afla acum la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, iar cand renovarea va fi finalizata, vor fi puse la dispozitia restauratorilor.

Palatul din comuna clujeana este cunoscut si vizitat de turisti din toate colturile lumii, insa restaurarea decurge anevoios. Un sprijin considerabil pentru restaurare este acordat de principele Charles al Marii Britanii. Principele este ruda indepartata cu membrii familiei Banffy, iar el este singurul care tine in spate restaurarea. Charles este cunoscut pentru vizitele pe care le face in Transilvania la castelul din Bontida, acesta fiind fascinat de frumusetea zonei. La fiecare vizita in Romania, principele vine sa viziteze castelul rudelor si sa bea un ceai.

Parcul din jurul castelului, construit in anul 1750 pe o suprafata de 70 de hectare, a fost, pana in 1830, baroc, cu alei rectilinii si terase largi, pentru a fi apoi transformat, in secolul al XIX-lea, in gradina romantica englezeasca, ceea ce a insemnat diluarea formelor geometrice franceze, inlocuite de drumuri serpuitoare si lunci artificiale. Din 1944, el a trecut in custodia Ocolului Silvic, iar starea lui de agraveaza de la an la an, ca urmare a taierii copacilor si a permiterii pasunatului vitelor satenilor in parc. Desi restauratorii nu pot face multe pentru a opri distrugerea parcului, el este folosit anual, din 2003, ca sit de practica pentru studentii peisagisti de la Bucuresti si Budapesta.

In ultimul weekend al lunii august, la castelul Banffy se desfasoara o sumedenie de evenimente si activitati in cadrul Zilelor Culturale ale Bontidei, organizate anual din 2002.

Familia Banffy a mai construit castele in Borsa, Rascruci, dar si in centrul Clujului, actuala locatie a Muzeului de Arta.

Cum se ajunge la Castelul Banffy: din Cluj-Napoca se merge in directia Dej 30 de km, dupa care se face la dreapta in localitatea Bontida. intrarea in ansamblu costa 2 lei. Exista o parcare amenajata.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

banffy castelul banffy cluj castel banffy castel bontida castelul bontida castele romania castele transilvania Versailles-ul Transilvaniei printul charles romania palate romania

Galerie foto

Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 1 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 2 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 3 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 4 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 5 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 6 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 7 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 8 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 9 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 10 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 11 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 12 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 13 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 14 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 15 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 16 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 17 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 18 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 19 Castelul Banffy de la Bontida, Versailles-ul Transilvaniei (Foto) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net