Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto)

8 August 2012

Renumita pentru resedinta de vara a Reginei Maria, localitatea Balcic, aflata acum pe teritoriul Bulgariei, este una dintre destinatiile preferatele ale turistilor romani. Balcicul a apartinut Regatului Romaniei in perioada 1913–1940, impreuna cu Dobrogea de Sud, dar in 1940 Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria. Pentru mult timp Balcicul a fost numit Orasul Alb sau Coasta de Argint, datorita dealurilor albicioase din jur. In apropiere de Balcic se afla doua atractii turistice importante Capul Kaliakra (la 35 km. distanta) si Nessebar (la 120 km). Mult mai aproape se afla salba de statiuni turistice a bulgarilor, printre care se numara Albena si Nisipurile de Aur.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Castelul este atractia principala a localitatii. Este impropriu spus castel, constructia fiind mai degraba o vila, dar faptul ca acolo a locuit o regina, a capatat aceasta denumire. Se spune ca Regina a descoperit Balcicul cu ajutorul pictorului Alexandru Satmari, care a insistat sa mearga in acea zona in anul 1924. Un an mai tarziu avea sa inceapa constructia domeniului. An de an domeniul a fost infrumusetat cu constructii si celebrele gradini. Datorita Reginei, in acea perioada Balcicul va cunoaste un avant urbanistic. Primaria improprietareste artistii care veneau vara si pictau aici, iar acestia incep a-si construi case.

Regina era iubita in Balcic. I se spunea Sultana, vila sa aduce cu constructiile musulmane, avand un turn precum un minaret. Obisnuia sa se plimbe prin oras si sa imparta bani familiilor nevoiase. Usor-usor, poate si din cauza izolarii la care o supusese Carol, Balcicul devine locul sau de refugiu. De aceea, in 1933 cand isi intocmeste testamentul, Regina Maria cere ca dupa moartea sa inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii: Stella Maris, iar corpul sa ii fie ingropat la Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale.

"Sunt regina peste o tara mica, o tara noua, dar o tara pe care o iubesc. As vrea ca si altii s-o iubeasca asa cum o iubesc eu,"
spunea Regina Maria.

Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc. Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa. In 1955, gradina a intrat sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii. Pentru vizitatorii de astazi, turul prin castel si gradina sa poate reprezenta o aventura. La intrare se platesc doua bilete, de cate cinci leva fiecare, un bilet pentru vizitarea Castelului si un bilet pentru gradina botanica. De fapt, unul fara celalalt nu se poate. Cele doua bilete asigura accesul catre cel mai vizitat loc al Balcicului.

Interiorul Castelului este extrem de modest, pereti varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei. Au mai fost pastrate din acea perioada si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta au fost pastrate intacte. Pe toate obiectele se afla explicatii care spun ca respectivul a apartinut Reginei Maria, dar nu se specifica carei tari apartinea Regina.

Intreg turul castelului dureaza cam 4 ore. Dupa vizitarea castelului, nu rata o plimbare prin localitate. Terasele si restaurantele din zona sunt recunoscute pentru romantismul lor, iar pasionatii de gastronomie vor pleca cu siguranta incantati.

Din Bucuresti, pentru a ajunge la Balcic cel mai simplu este pe Autostrada Soarelui, iar de la Agigea se merge spre Vama Veche. Se intra in Bulgaria si se urmeaza indicatoarele, distanta parcursa in Bulgaria fiind de circa 60 km. Pentru a intra in Bulgaria, nu ai nevoie de viza sau pasaport, ci doar de cartea de identitate.

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)Tag-urile acestui articol

castelul balcic bulgaria cum se ajunge la balcic balcic regina maria balcik statiunea balcic de vizitat in bulgaria vama veche balcic

Galerie foto

Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 1 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 2 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 3 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 4 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 5 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 6 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 7 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 8 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 9 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 10 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 11 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 12 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 13 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 14 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 15 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 16 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 17 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 18 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 19 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 20 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 21 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 22 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 23 Castelul Reginei Maria de la Balcic (Galerie foto) - Imaginea 24

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net