Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Castelul Teleki de la Posmus (Foto)

16 Octombrie 2011

Un superb castel din Posmus, judetul Bistrita Nasaud, ce apartinea familiei Teleki, este acum intr-o avansata stare de degradare. Domeniul se intinde pe o suprafata de 11 hectare, iar in vremea comunismului a fost sediul Intreprinderii Agricole de Stat (IAS).

Castelul dateaza din secolul al XVII-lea. Conform documentelor, in anul 1786 a fost imbunatatit. Acum, imaginea vechiului castel este pastrata doar in parte: era format dintr-o incinta rectangulara cu laturile de 30x40 metri, cu o poarta suprapusa de un turn pe latura de vest. Pe laturile incintei erau amplasate grajdurile, magaziile si inchisoarea. Resedinta nobiliara cu beciuri si parter se afla pe latura vestica, fiind amplu tranformata in urma incendiilor si a renovarilor ce au urmat in anii 1810, 1830 si 1848.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


In jurul castelului se afla un parc, aflat de asemenea intr-o stare avansata de degradare. Blazonul familiei Teleki, sculptat pe o bucata de tencuiala de sute de kilograme, a cazut pur si simplu de pe frontispiciul castelului. Din fericire, nu s-a spart si poate fi admirat, sprijinit cu fata la perete, in grajdul improvizat pentru animale intr-o camera a castelului. In jurul blazonului isi duc viata cateva zeci de capre. Castelul a ajuns o adevarata ruina, fiindu-i furate de-a lungul timpului geamurile, usile si chiar tencuiala.

Din 2008, Castelul de la Posmus se afla in proprietatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a decis in vara acestui an sa investeasca in renovarea acestui monument istoric de grupa A.

Numele Teleki este unul marcant atat pentru istoria Transilvaniei, cat si a Ungariei. Aceasta familie aristocrata s-a implicat activ de-a lungul secolelor atat in domeniul politiczo-administrativ, cat si in cel cultural. In anul 1685, Mihaly Teleki (1634-1690) a devenit conte al Sfantului Imperiu Roman, primind titlul de la imparatul Leopold I. Insa cel mai cunoscut membru al familiei este Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena si fondator al Bibliotecii Teleki din Targu-Mures. Cel mai interesant personaj al familiei a fost celebrul explorator al Africii, Samuel Teleki (1845-1916), inmormantat la Dumbravioara, judetul Mures.

Pe langa monumentele arhitecturale construite de familia Teleki in Transilvania, mostenirea cea mai importanta poate sta in fondul de carte din Biblioteca Teleki-Bolyai. Aceasta a fost construita la Targu Mures sub indrumarea directa a contelui Teleki Samuel, fondatorul bibliotecii. Biblioteca are 200.000 de volume, printre care se numara o multime de opere si editii rare din colectia personala a contelui.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. Amplasare


Sursa foto: www.fotodragan.blogspot.com, www.castel.granturi.roTag-urile acestui articol

castele din transilvania imagini castel posmus teleki kastely foto castel teleki castele distruse din romania

Galerie foto

Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 1 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 2 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 3 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 4 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 5 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 6 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 7 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 8 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 9 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 10 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 11 Castelul Teleki de la Posmus (Foto) - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Liviu Amido a spus Duminica 23 Octombrie 2011:

O ruina. Poate se indura cineva sa bage bani in renovarea lui.Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net