Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Ce reprezinta numele judetelor Romaniei

25 Iulie 2015

In spatele numelui fiecarei localitati se afla o legenda. Unele denumiri sunt ciudate, de nu-ti vine sa le rostesti, altele amuzante. Asa se face ca pe harta Romaniei exista Brosteni, Caciulata, Gaureni, Capatana Porcului, Partestii de Jos, Maciuca, Madulari, Urlati, Fundatura, Colti, Gogosari sau Flamanzeni. Aceste localitati sunt inglobate in judete. Romania este impartita in 41 de judete la care se adauga Bucurestiul, iar numele fiecarui judet vine de undeva din timpuri stravechi. Unele nume provin din vechi cuvinte de origine straina, altele au legatura cu personalitati care au influentat zona sau sunt legate de diverse legende locale.

Judetul Alba - denumirea vine de la culoarea alba a zidurilor cetatii medievale din actualul oras Alba Iulia, cladite din piatra.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Judetul Arad
- denumirea  vine de la Orod, un cavaler al Regelui Ungariei Stefan I care a condus si a castigat multe batalii in jurul anului 1080, si care a avut un rol important in cucerirea Transilvaniei.

Judetul Arges
- denumirea vine de la raul Arges caruia dacii ii spuneau Argessos, care cel mai probabil insemna stralucitor.

Judetul Bacau
- denumirea poate proveni de la un conducator local numit Bako, de la boabele de strugure denumite baca sau chiar de la zeul Bachus.

Judetul Bihor
- denumirea poate proveni din sarbeste - vihor (volbura), dar e posibila si o etimologie traco-dacica, dupa numele cetatii Biharea (bi insemnand doi si harati - a lua, a duce), posibil cu sens de doua posesiuni.

Judetul Bistrita - Nasaud - denumirea vine de la numele in slavona al raului si orasului Bistrita, care inseama apa repede, precum si a orasului Nasaud, dupa cuvantul german Nussdorf (Satul nucilor).

CITESTE SI: Originea numelor cartierelor din Bucuresti


Judetul Botosani
- denumirea vine de la orasul cu acelasi nume care este preluat de la un boier local pe nume Botas. O alta varianta este cuvantul botos, regionalism care inseamna capusa.

Judetul Brasov -  denumirea provine din metateza cuvantului birsa /barsa. Acesta este considerat de catre lingvisti ca fiind autohnton (origine dacica). O alta varianta ar fi ca provine de la cuvantul brad, considerat de origine dacica.

Judetul Braila - denumirea ar putea fi de origine indo-europeana - bhreg insemnand pisc vertical, sau dacica - braiglia insemnand negustorie de vite.

Bucuresti - denumirea vine de la ciobanului Bucur care, dorind sa-si apere stana de otomani, si-a cladit pe malul Dambovitei o cetate si o biserica

Judetul Buzau - denumirea provine probabil de la buza, cuvant tracic, dupa parerea lui Vasile Parvan.

Judetul Caras-Severin - denumirea vine de la de la raul Caras (de la cuvantul sarbo-croat Kras, care inseamna zona calcaroasa)

Judetul Calarasi - denumirea provine din cuvantul calaras – corp militar auxiliar in evul mediu din Tara Romaneasca.

Judetul Cluj - denumirea vine de la latinescul Clusium (castru medieval), nume dat de colonistii germani (Klausenburg).

Judetul Constanta – denumirea vine de la orasul Constanta care a fost denumit Constantiana de imparatul bizantin Constantin cel Mare.

Judetul Covasna -denumirea vine de la un cuvant de origine indo-europeana si provine de la kavosna (caldut, usor cald) ce probabil se referea la izvoarele termale din zona.

Judetul Dambovita - denumirea vine de la raul Dambovita, format din cuvantul damb + sufixul ita, dar particula ov ar putea arata o origine slavona.

Judetul Dolj - denumirea vine de la slavicul dolu (vale) si raul Jiu (Jiul de vale)

Judetul Galati - denumirea vine probabil de la tribul celtic al galilor, care locuiau prin aceasa zona in antichitate, fie de la regiunea Galitia. O alta varianta ar fi din limba cumana gala(t) preluat din arabescul kalhat (fortareata)

Judetul Giurgiu - denumirea vine de la orasul Giurgiu, fondat de genovezi in secolul XIV pentru a controla traficul pe Dunare si numit dupa Sf. Gheorghe (San Giorgio), patronul orasului lor natal.

Judetul Gorj - denumirea vine de la slavicul gora (munte) si raul Jiu (Jiul de munte)  

Judetul Harghita - denumirea ar putea veni din cuvantul har (deal sau munte in limbile semitice si turcice).

Judetul Hunedoara - denumirea provine de la orasul Hunedoara, provenit din numele propriu maghiar Hunyad si vara – cetate (cetatea lui Hunyad).

Judetul Ialomita - denumirea vine de la Ialomita, denumire de origine slavona ialov (pustiu).

Judetul Iasi - denumirea ar putea veni de la populatia sarmatica Iazygi care locuia in regiune in secolul I (in limbile sanskrita si hindi, care au origine comuna cu limba sarmatilor, yash inseamna faima).

Judetul Ilfov - denumirea este de origine slavona. Nu se cunosc mai multe detalii.

Judetul Maramures - denumirea vine, probabil, de la combinatia de cuvinte mara (de origine traco-dacica si inseamna stanca) si Mures.

Judetul Mehedinti - denumirea vine din maghiara: mehed inseamna prisaca, stupina.

Judetul Mures - denumirea provine de la raul cu acelasi nume cunoscut inca pe vremea dacilor sub numele de Maris

Judetul  Neamt - denumirea vine de la orasul Piatra Neamt (neamt cu sensul de german – teutonii construind o fortificatie in zona).

Judetul  Olt - denumirea vine de la raul cu acelasi nume cunoscut inca pe vremea dacilor sub numele de Alutus.

Judetul  Prahova  - denumirea vine de la raul cu acelasi nume si are origine slavona (prah - cataracta de apa).

Judetul Satu Mare - denumirea vine de la Satmar, numele Zothmar fiind capetenia colonistilor germani adusi de regina Gisella in sec. al XI-lea.

Judetul Salaj – denumirea vine, cel mai probabil, din latinescul silva (padure).

Judetul Sibiu – denumirea vine de la numele raului Cibin (din latinescul Cibiensis – Cibinium).

Judetul Suceava – denumirea vine, cel mai probabil, de la raul cu acelasi nume a carui denumire vine de la arbustii de soc.

Judetul Teleorman – denumirea este de origine cumana (deliorman – padure nebuna).

Judetul Timis – denumirea vine de la raul Timis, denumit Tibisis de romani.

Judetul Tulcea – denumirea este compusa din tul (etimologie necunoscuta) si turcescul cay (rau, apa curgatoare).

Judetul Vaslui – denumirea este alcatuita dintr-un derivat din vas”(care in cumana este posibil sa fi insemnat zona impadurita) si turcescul uj (rau, apa curgatoare).

Judetul Valcea – denumirea vine fie din cuvantul slav valk (lup), fie din latinescul vallicella (vale ingusta).

Judetul Vrancea – denumirea vine, foarte probabil, de la cuvantul franc care, in romana veche, insemna occidental.

Sursa: Wikipedia

Poate vrei sa citesti si despre:
Minunile naturale ale Romaniei

Cele mai spectaculoase cetati din Romania

Singurul gadget de care ai nevoie in vacantaTag-urile acestui articol

numele judetelor romaniei de unde vin numele judetelor localitati nume ciudate

Galerie foto

Ce reprezinta numele judetelor Romaniei - Imaginea 1

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

gheorghe a spus Duminica 26 Iulie 2015:

Daca este vreo limba ... indo-europeana, singura ar putea fi proto-romana cea mai apropiata de aceasta "teoretica" si "mitica" limba ariana, post pelasga = fiind AROMÂNA.

gheorghe a spus Duminica 26 Iulie 2015:

Galaţi Invers - galii isi au numele de la zona/regiune. Inaintea lor proto-românii/gætas/scitæ.. au migrat in sud, in Anatolia si in peninsula arabica (... de "azi") si au aparut galatenii pomeniti in Biblie si cartierul Galata din Constantinopole, orasul facut de Constantin inima Crestinatatii pentru cca 1000 de ani. Galii -gauls - stiau ca-s svalahi si asa au "zis" Tarii Galilor din insulele britanice = walach, wallace, welsh sau velşi = WALES. ----------- Daca este vreo limba ... indo-europeana, singura ar putea fi proto-romana cea mai apropiata fiind AROMÂNA de aceats "teoretica" si "miotica" limba ariana, post pelasga.

Suceava a spus Sambata 25 Iulie 2015:

Articol incomplet documentat Numele judetului Suceava: Simion Dascălul în „Letopiseţul Ţării Moldovei până la Aron Vodă“, spune: "Suceava scrie (Grigore Ureche) că o au descălecat nişte cojocari unguréşti, ce să chiamă pre limba lor suci, iar Suceava pre limba ungurească să chiamă Cojocărie." Numele se compune din maghiarul "szűcs" (pronunţat: "suci"), în traducere "cojocar", "suci" + sufixul slavo-român "–eavă", rezultând "cojocărie" (în maghiară "szűcsség"). Originea slavă, bulgară sau română a sufixului "–eavă" prezent în cuvintele gâlceavă, iznoavă, ispravă, este dezbătută şi astăzi. A doua teorie spune că nume provine de la râul Suceava, a cărui denumire vine din românescul "soc" (specie de arbuşti), articulat "socea" + sufixul slav "–va" (prezent şi în "Moldova"). Această etimologie este problematică, fiindcă forma articulată a substantivului "soc" este "socul", nu "socea".Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net