Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult

2 August 2011

Situata pe un varf de munte, la o altitudine de 860 de metri, Cetatea Poienari era parte dintr-un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti. Cetatea dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea pentru a servi ca locuinta secundara. In "Letopisetul Cantacuzinesc", se spune ca Vlad Tepes a golit temnitele din Targoviste cand a decis sa reconstruiasca Cetatea: "... pe toti i-a dus la Poenari si au tot lucrat la cetate pana li s-au spart hainele dupre ei...".

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, cetatea nu mai apare in documente. Parasita si distrusa, a cazut incetul cu incetul in ruina, stadiu in care se gaseste si astazi. Ultima restaurare a cetatii a fost facuta intre anii1969-1972, cand s-au consolidat si inaltat zidurile si s-au construit trepte de acces care permit vizitarea in cele mai bune conditii a intregii fortarete.

Desi neprecizat inca, locul ar putea fi, dupa parerea unor cercetatori, si vestita Posada unde s-a desfasurat in 1330 batalia dintre munteni si armatele regelui Carol Robert d’Anjou.

Cetatea Poienari este situata la aproximativ 4 km de Barajul de la Vidraru, iar accesul pana la cetate se face urcand 1480 de trepte. O scara de beton urca de la poalele muntelui, din sosea, pana la ruinele cetatii, de la inaltimea careia se pot admira privelisti minunate, cum ar fi Barajul Vidraru sau Muntii Fagaras. Misterul construirii cetatii precum si dorinta de a afla adevarul despre Vlad Tepes a suscitat chiar interesul unor televiziuni ca National Geographic, Discovery sau History Channel, care au realizat filme documentare la Poienari.

Despre Cetatea de la Poinari au scris Cezar Bolliac, Alexandru Odobescu, Carol Davila, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuta sau Nicolae Iorga. Paginilor scrise de ei li se poate alatura romanul "Castelul din Carpati" al lui Jules Verne, inspirat din legendele povestite de o romanca, despre misterioasa cetate a lui Vlad Tepes. Recent am citit ca autoritatile din judetul Arges vor sa instaleze un teleferic pentru cei care vor sa evite urcatul celor 1.480 de trepte, iar sus, la cetate, sa amenajeze o terasa si un monitor pe care sa se vizioneze filme cu Vlad Tepes.

Biletul de acces in Cetatea Poienari costa 5 lei.


Cum se ajunge la Cetatea Poienari: din Bucuresti se merge pe autostrada Bucuresti-Pitesti, apoi catre Curtea de Arges, pe DN 7C (Transfagarasan), pana la Barajul de la Vidraru.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

barajul de la vidraru vlad tepes cum se ajunge la poenari cetati romania transfagarasan obiective turistice arges poenari castle cetatea poenari

Galerie foto

Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 1 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 2 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 3 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 4 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 5 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 6 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 7 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 8 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 9 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 10 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 11 Cetatea Poienari, cuib de vulturi al vitejilor de demult - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net