Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto)

26 Iulie 2011

Situat in centrul orasului pe o suprafata de aproximativ 16 hectare, despre Cismigiu se vorbeste pentru prima oara in anul 1779. In acel an, Alexandru Ipsilanti, domnitorul Tarii Romanesti, a ordonat sa se construiasca doua cismele pentru a avea apa buna de baut in acea zona. Prima cismea s-a facut pe locul unde este astazi gradina dinspre strada Stirbei Voda. Balta aparuta, pentru ca nu exista canalizare, era un focar de infectie in mijlocul orasului. In vecinatatea acestei cismele si-a ridicat o resedinta seful lucrarilor peste cismelele orasului, numit si "marele cismigiu". El avea ca principala insarcinare supravegherea curgerii apelor.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


In anul 1830, generalul Pavel Kiseleff a dispus secarea baltii si transformarea terenului intr-o gradina publica. Lucrul acesta se petrece abia in timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, in 1847, cand a fost chemat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena, care a fost insarcinat cu transformarea terenului insalubru intr-o frumoasa gradina. Mayer a fost ajutat de gradinarul Franz Harer. Parcul Cismigiu a fost inaugurat in 1854, cand a fost terminat complet, suprafata sa fiind si marita.

Parcul Cismigiu este unul dintre cele mai populare parcuri din Bucuresti, iar autoritatile locale profita de acest fapt si organizeaza diferite festivaluri in fiecare perioada a anului. Iarna, lacul este amenajat in patinoar. Bucurestenii isi impartaseau primele notiuni de patinaj in Cismigiu inca de la finalul secolului al XIX-lea.

Parcul Cismigiu este unul din simbolurile Bucurestiului. In cadrul parcului isi au locul mai multe obiective turistice: Izvorul lui Eminescu, Gradina cu Trandafiri, Rondul Roman, Izvorul Sissi Stefanidi, Rotonda Scriitorilor, Monumentul eroilor francezi din primul razboi mondial, Monumentul eroilor americani, Bustul lui Gheorghe Panu, Bustul Maica Smara, La Cetate.

La intrarea din Stirbei Voda, zona lacului a fost populata cu lebede albe si negre, precum si cu pauni, gaste salbatice si rate mandarine, spre satisfactia vizitatorilor. Exista o zona amenajata cu locuri de joaca pentru cei mici. Parcul prezinta un interes deosebit pentru vizitatori prin construirea unui restaurant pe o insula (Monte Carlo), a chioscului pentru orchestra, precum si a unei terase (Biblioteca).

Lucruri inedite despre Cismigiu:

1. Gradina Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti, fiind amenajata in stilul parcurilor engleze cu mai multe intrari: doua prin Bulevardul Regina Elisabeta, doua prin Bulevardul Schitu Magureanu si una prin Strada Stirbei Voda.

2. In anul 1856, o parte a lacului a secat datorita pantofarilor dimprejur ce aruncasera aici resturile de materiale specifice meseriei lor.

3. Rotanda scriitorilor a fost amenajata in anul 1943 in partea dinspre Schitu Magureanu, fiind expuse busturile scriitorilor romani Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Stefan Octavian Iosif, Ion Creanga, Alexandru Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Balcescu si Vasile Alecsandri.

4. La Cetate reprezinta de fapt ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu in 1756, din incinta careia pornea un tunel secret care lega Palatul Cretulescu de malul Dambovitei.

5. Chioscul aflat la iesirea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta a fost primul chiosc de ziare din Bucuresti.

6. Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat in Gradina Cismigiu, reprezinta o mama indurerata de moartea fiicei sale, ce toarna apa cu ulciorul. Locul pe care este amplasata statuia apartinuse familiei Stefanidi si a fost donat catre primaria orasului dupa moartea fiicei lor.

7. A fost o vreme cand Cismigiul avea regulament: nu aveai voie sa faci galagie, sa vorbesti necuviincios, sa faci mizerie si erau interzise activitatile comerciale.

Cum se ajunge in Cismigiu:

Intrarile din Bd. Elisabeta: Metrou, statia Piata Universitatii; troleibuzele 90, 91, 66, 85, 61, 69, 70; autobuzele 122, 601.
Intrarea Stirbei Voda: autobuzele 226, 122, 168, 368, 178, 137, 126, 138
Intrarile din Schitu Magureanu: Metrou, statia Izvor; autobuzele 385, 123, 124,104, 136

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

parcul cisimigiu poze cismigiu imagini cismigiu cum se ajunge la cismigiu lucruri inedite despre cismigiu cele mai cunoscute locuri din romania parcuri bucuresti obiective turistice bucuresti cismigiu parc

Galerie foto

Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 1 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 2 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 3 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 4 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 5 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 6 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 7 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 8 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 9 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 10 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 11 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 12 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 13 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 14 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 15 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 16 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 17 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 18 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 19 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 20 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 21 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 22 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 23 Cismigiu, cel mai vechi parc din Bucuresti (Galerie foto) - Imaginea 24

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net