Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

12 Martie 2011

Transalpina sau DN 67C este una dintre cele mai frumoase sosele din Romania. Este drumul ce leaga Oltenia de Transilvania, intre localitatile Novaci si Sebes. Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele, la 2.145 de metri, depasind astfel Transfagarasanul.

Drumul a fost mult timp inchis circulatiei publice, dar autoritatile au asfaltat drumul aproape in totalitate. Tronsonul dintre Novaci si Obarsia Lotrulului este asfaltat complet. De aici incolo mai sunt portiuni unde se lucreaza, dar se poate circula fara probleme. Iarna accesul este insa interzis pe acest drum (1 noiembrie - 15 aprilie, daca vremea o permite. Daca nu, Transalpina se deschide pe 30 iunie).

Transalpina mai este cunoscuta si ca "Drumul Regelui" sau "Poteca Dracului". "Drumul Regelui" vine de la faptul ca inaugurarea drumului a fost facuta de catre Regele Carol al II-lea in anul 1935.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Transalpina porneste in punctul nordic din Sebes, urmeaza apoi localitatea Jina, de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. Comuna Sugag este cea mai sudica si cea mai mare a judetului Alba. Este situata pe versantul nordic al Carpatilor Meridionali, pe Valea Sebesului, intre Muntii Sureanu si Muntii Cindrel. Scriitorul Mihail Sadoveanu a fost cel care a facut cunoscuta Valea Frumoasei prin volumele sale de povestiri in care a descris muntii, oamenii si animalele de aici, iar Ionel Pop a desavarsit opera maestrului prin povestirile sale de vanatoare si pescuit legate de cel mai frumos colt al Carpatilor Romanesti.

Din Sugag incepe urcusul. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau si apoi la barajul Oasa. Chiar daca este greu sa gasesti un loc de parcare, merita sa admiri impunatoarele constructii. Transalpina traverseaza barajul Oasa pe partea stanga, mergand apoi pana la Obarsia Lotrului. De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati de a continua drumul: se poate merge in stanga, spre Brezoi, care se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta, spre Petrila, localitate aflata la aproximativ 28 de km.

Pentru a continua Drumul Regelui trebuie mers inainte, spre Novaci. Acum incepe cea mai spectaculoasa parte a drumului. Serpentinele se insiruie una dupa alta, ajungand in locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci, unde se sfarsesteTransalpina.

In zona Transalpina se gasesc o serie de lacuri glaciare, printre care si Lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 m lungime, 165 m latime si 3,2 ha suprafata. Adancimea maxima este de 10 m. Se afla la o altitudine de 1.950 de metri si este populat natural cu pesti. Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si lacul glaciar Galcescu sunt monumente ale naturii.

Un sfat foarte important: Transalpina trebuie parcursa cu o masina puternica datorita serpentinelor foarte abrupte. ATENTIE! In luna septembrie, pe Transalpina, intre Novaci si Ranca, se desfasoara o etapa din Campionatul National de Viteza in coasta. Timp de doua zile circulatia se desfasoara cu dificultate: pana in ora 8.00 si apoi intre 13.00 si 14.00, in rest accestul fiind interzis.

Semnal telefon Transalpina
Semnal GSM la telefon pe Transalpina nu mai este incepand cu urcusul de la Dobra - Sugag pana la Obarsia Lotrului, unde Orange are din nou ceva acoperire.Vodafone insa nu. Intre Obarsia Lotrului si Ranca, semnal GSM mai este pe Varful Muntinu, tot Orange, si dupa Pasul Urdele in apropiere de Varful Papusa, cand Orange si Vodafone au din nou acoperire.

Cum se ajunge la Novaci, punctul sudic de plecare al Transalpinei: Din Bucuresti, se mege pe A1, apoi catre Ramnicu Valcea. La intrarea in Ramnicu Valcea, se merge catre Targu Jiu. Dupa ce treci de Horezu, Baia de Fier si Casa Memoriala Maria Lataretu, pe partea dreapta este un indicator catre Novaci - Statiunea Ranca.

Accesul se poate face si prin Valea Oltului – Brezoi – Voineasa – Vidra - Obarsiile Lotrului sau din Sibiu - Sebes - Ranca - Novaci.

Cifre Transalpina:
lungime: 148.2 km
inaugurare: 1935
altitudine maxima: 2.145 m
judete strabatute: 4 (Gorj, Valcea, Sibiu, Alba)
sosele intersectate: 4 (DN 67, la Ciocadia, DN 7A la Obarsia, DN1 la Sebes, DN7 la Sebes).

Cazare pe Transalpina

Pe Transalpina exista mai multe optiuni pentru cazare. In Ranca, statiune aflata chiar pe Transalpina, in judetul Gorj, se afla diferite pensiuni si hoteluri. Insuficiente insa, in weekend fiind aproape imposibil sa gasesti un loc de cazare. Noi ne-am cazat in Novaci la pensiunea Ileana, clasificata cu doua stele. Este una dintre cele mai infecte locuri pe care le-am vazut. Atrasi de exterior dar si presati de timp, am acceptat oferta proprietarului. Sfatul meu este sa evitati intalnirea cu mizeria si jegul de aici. In Novaci nu am vazut mai mult de 2-3 pensiuni. La iesirea spre Ranca se afla Pensiunea Bogdan. Proprietarii iti pun la dispozitie un pat, o baie si un televizor contra a 200 lei. Si ai acces la bucatarie, asta daca pleci cu portbagajul incarcat cu mancare. Cam mult, parerea mea.

Pentru micul dejun poti opta pentru restaurantele pensiunilor din Ranca, destul de variat si acceptabil ca pret.

O alta varianta de cazare este Voineasa. La Obarsia Lotrului se face dreapta, cum vii dinspre Ranca, si te poti duce la Voineasa, una dintre cele mai renumite statiuni din Romania. In cazul in care vrei sa iesi de pe Transaplina, acum este ocazia. De la Voineasa poti ajunge pe Valea Oltului. Urmatoarea "iesire" de pe Transalpina este in Jina, pe un drum judetean care te duce aproape de Sibiu. Tot de la Obarsia Lotrului poti ajunge la Petrila.

O alta zona unde te poti caza este Sugag, judetul Alba, in celalalt capat al Transalpinei. Mai sunt pensiuni la Barajul Oasa, pe Valea Frumoasei sau in Capalna. Daca ai rabdare, poti merge pana in Sebes sau Sibiu.

Daca nicio oferta nu te multumeste, poti opta pentru cazare la cort. Singura conditie: sa fie vara. Exista la Obarsia Lotrului un camping si casute, unde poti ramane peste noapte. Mai poti campa pe platourile de langa Ranca. Ca ultima solutie, poti dormi in masina. Am vazut foarte multi oameni care dormeau in autoturismele proprii pentru ca nu au mai gasit camere libere in Ranca.

Poate vrei sa citesti si despre:

Statuia Imparatului Traian din Bucuresti (Foto)

Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto)

Divertiland, cel mai mare parc de distractii din Europa de EstTag-urile acestui articol

transalpina asfaltata cum ajung la transalpina imagini transalpina cazare transalpina transalpina poze traseu transalpina foto transalpina transalpina.ro pensiuni transalpina cand se deschide transalpina cand se merge pe transalpina

Galerie foto

Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 1 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 2 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 3 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 4 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 5 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 6 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 7 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 8 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 9 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 10 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 11 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 12 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 13 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 14 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 15 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 16 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 17 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 18 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 19 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 20 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 21 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 22 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 23 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 24 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 25 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 26 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 27 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 28 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 29 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 30 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 31 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 32 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 33 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 34 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 35 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 36 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 37 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 38 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 39 Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania - Imaginea 40

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Tai-Tai a spus Joi 8 August 2013:

E o usoara exagerare, deoarece vezi urcand Loganuri, Clio sau Matiz, dar nu strica deloc o masina pe care te poti baza, mai ales pe portunea cuprinsa intre Ranca si Obarsia Lotrului.

Aurel Faur a spus Joi 8 August 2013:

"Un sfat foarte important: Transalpina trebuie parcursa cu o masina puternica datorita serpentinelor foarte abrupte." Ma intreb, in conceptia celui care a scris articolul, ce inseamna o masina puternica!!??! multumesc pentru eventualul raspuns! am facut acest traseu de doua ori! SUPERB!

Mihai a spus Luni 11 Martie 2013:

Un sfat prietenesc pentru amatorii de Transalpina : NU cautati cazare in Novaci sau Ranca. Scump si te mai iau si la misto la telefon. Noi am stat in Baia de Fier (vreo 15 min. de Novaci) cu 120 de lei - o noapte 3 persoane, curat, frumos, gazda civilizata. Se numeste Pensiunea Dana, dar am mai vazut prin localitate si alte pensiuni ingrijite. Cel mai bine e sa cautati prin localitatile de pe langa Novaci cazarea.

Valcan Ioan a spus Joi 30 August 2012:

Am parcurs cu autocarul,sambata 11 august,Transalpina de la Sebes la Novaci.Drumul este,cu putine exceptii(in locurile unde sunt podetele aflate in lucru) in intregime asfaltat.Traseul este de o frumusete impresionanta.Totul este conditionat de starea vremii.De recomandat este sa consultii in prealabil starea vremii pe internet.Pe timp neprielnic(ploaie.ceata,plafon de nori la altitudinea de cca.1500-2200m)parcurgerea Transalpinei se transforma ,dintr-o asteptata si spectaculoasa bucurie a ochilor si a spiritului,intr-un posibil calvar si-o dezamagire evidenta.Am parcurs traseul,in ambele sensuri,de mai multe ori,in ultimi sase ani si am prins toate starile vremii.Toata spendoarea peisajelor se pierde in caz de timp nefavorabil .Drept este ca vremea fiind schimbatoare poti sa ai parte de surprize placute sau neplacute deopotriva.Se poate campa pe toata portiunea de pasune alpina,in special in zona celor trei varfuri:Papusa,Urdele si Muntinu (punctele cele mai inalte la care ajunge soseaua ).Am fost pe multe trasee in Muntii Alpi dar marturisesc ca cel mai spectaculos, prin faptul ca-ti ofera o priveliste panoramica continua,pe zeci de kilometri,este Transalpina noastra.Mergeti sa o savurati pe indelete.Nu va grabiti.Rezervati-va timp sa parcurgeti pe jos diyerse trasee ,de 5-6ore, in zona de gol alpin.Cazarea se poate obtine la statiunea Ranca.Va recomand cortul,mai ales celor tineri,dar nu numai.Eu ,la cei 70 de ani ai mei aleg cortul.La fel si la recenta calatorie din11 august.

eddie a spus Sambata 18 August 2012:

imi dau seama cat de relevante sunt comentariile de genul "voi evita pensiunea" daca sunt facute ca referire la alte comentarii ale altor persoane care nu au fost acolo...nu ati invatat pana acum ca daca nu esti in cunostinta de cauza nu are rost sa vorbesti? nici macar nu ai fost pe acolo si deja ai trans concluziile...esti...pamant

Tai-Tai.net a spus Vineri 18 Mai 2012:

Transalpina a fost deschisa circulatiei din 6 mai. Mai multe persoane au reusit sa parcurga cei 148 km ai soselei chiar daca la inaltimi de peste 2000 de m inca se mai afla zapada. Oficial, Transaplina trebuia redeschisa din 15 aprilie.

costel a spus Joi 17 Mai 2012:

vreau sa stiu si eu daca e deschisa Transalpina vrem sa mergem sambata 19 mai 2012

dimachedili a spus Duminica 8 Aprilie 2012:

m-ati convins si va multumesc! ..e clar ca voi evita pensiunea asta, desi daca ma gandesc bine poate isi merita banii aia gramada. am inteles ca pe langa uscatorul ala de par au pus si saltele la pat...

blue a spus Miercuri 16 Noiembrie 2011:

Chiar isi merita toti banii!!!!

alin a spus Luni 31 Octombrie 2011:

Nici eu nu sunt de acord cu criticile legate de Pensiunea Bogdan.Conditiile sunt excelente, pensiunea este noua, dotata cu tot ce ai nevoie iar propietarii sunt niste oameni de exceptie.Puteti vedea ceva poze pe pensiuneabogdannovaci.ro

anda a spus Luni 31 Octombrie 2011:

Conditiile sunt super si gazdele pe masura...

Mircea a spus Duminica 30 Octombrie 2011:

Cum sa nu fie mult 200 lei doar un pat??? Este incredibil de mare pretul! In ce tara traiti? Nici macar pensiunea nu e pe munte.

erika a spus Sambata 29 Octombrie 2011:

Referitor la pensiunea Bogdan din Novaci, sunt de acord cu Iulian. Nu este de loc un pret mare pentru calitatea dotarilor si serviciilor

iulian a spus Luni 17 Octombrie 2011:

Eu tocmai am venit de pe Transaplina (16 oct 2011). Nu stiu de ce spui ca e mult la Pensiunea Bogdan. Cred ca nu ai intrat ca sa vezi ca de 200 de lei nu-ti ofera doar un pat si un televizor. Eu acolo am stat si vreau sa spun ca m-am simtit foarte bine. Iar pentru 200 de lei nu ai doar o camera, ai o camera foarte spatioasa cu baie proprie cu cabina de dus si uscator de par inclusiv. Imi pare rau ca a fost destul de racoare pe seara ca tare mult mi-ar fi placut sa stau in foisorul de acolo...dar poate la vara cand o sa fie mai cald. Recomand cu incredere pana atunci.

cianyika a spus Vineri 2 Septembrie 2011:

Am venit eu pe transalpina (in data de 30.08.2001 )de la sibiu - poiana sibiului - jina - obarsia lotrului -petrila si pot sa zic ca drumu e varza. Se lucreaza , in multe locuri nu este asfalt sau sunt gropi cat casa. Sunt zone unde intradevar drumul este asfaltat proaspat si e ok dar intre tau si oasa e varza rau.NU mai zic ca drumul intre obrsie si petrila este dezastru. Asa ca nu va mai laudati cu transalpina ca e varza si mai dezinformati si oameni.

Tai-Tai.net a spus Vineri 15 Iulie 2011:

In 2010, o mare parte din drum era asfaltat. Existau toate premisele ca in 2011 sa se termine asfaltarea.

usu a spus Sambata 9 Iulie 2011:

Am si eu o intrebare. Este asfaltat in totalitate drumul Transalpina??? Va multumescAdaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net