Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Hanul lui Manuc (Galerie foto)

3 Decembrie 2011

Hanul lui Manuc este un important obiectiv istoric si turistic din Bucuresti. Amplasat pe malul Dambovitei, pe strada Franceza din Centrul Istoric, Hanul lui Manuc, alaturi de Hanul Teiului, sunt singurele hanuri din zona Lipscani - Stavropoleos (au fost peste 70 de astfel de localuri) care au reusit sa supravietuiasca pana in zilele noastre.

Hanul lui Manuc a intrat in anul 2007 in proprietatea printului Serban-Constantin Cantacuzino, dupa un proces de 10 ani. Hanul a fost construit in anul 1808 de catre armeanul Manuc Marzaian, caruia turcii ii spuneau Manuc Bei. Terenul pe care este construit a apartinut, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, Curtii domnesti.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook

Arhitectura exacta a hanului in configuratia sa initiala nu se cunoaste, insa, din descrierile de la inceputul secolului al XIX-lea reiese ca la subsol se aflau 15 pivnite boltite, la parter existau 23 de pravalii, doua saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucatarii si un tunel in care incapeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odai, cele mai multe folosite pentru oaspeti. In curtea interioara exista o cafenea si o mica gradina cu fantana arteziana. Intre fatada dinspre Dambovita si rau se costruise un chei de piatra, lat de peste un metru. Mai tarziu, dupa ce Dambovita a fost canalizata pentru deschiderea Halei de Carne, langa aceasta fatada s-au mai adaugat cateva pravalii.

Pentru cei mai tineri trebuie sa amintesc ca actuala Piata a Unirii a avut o alta configuratie pana la mijlocul anilor '80. In acei ani, Nicolae Ceausescu a demolat toata piata, in locul ei aparand ce se vede acum - un parc. La inceputul anilor 1860, Hanul lui Manuc devine Marele Hotel Dacia, dupa ce trecuse prin mainile mai multor proprietari si fusese afectat grav de un cutremur.

Hanul lui Manuc este si un punct de referinta pe harta istoriei. Aici au avut loc discutiile preliminare cu privire la Tratatul de Pace, care a pus capat razboiului ruso - turc dintre anii 1806 - 1812, cand Moldova a fost nevoita sa cedeze Rusiei Basarabia. Primaria orasului Bucuresti si-a stabilit birourile in Hanul lui Manuc in anul 1842. Tot la Hanul lui Manuc a avut loc primul spectacol de opereta din Romania, in 1880. La 19 februarie 1949 hanul este nationalizat de regimul comunist si se revine la vechea denumire de Hanul lui Manuc.

Un edificiu cu un famec aparte, Hanul lui Manuc este unul dintre obiectivele pe care orice turist ce trece prin Bucuresti vine sa il vada. Pavajul din lemn de stejar ce aminteste de Bucurestiul secolului 19, crama, gradina de vara sau magazinele din han sunt atractiile actuale. La Hanul lui Manuc puteti gasi preparate cu specific romanesc, care respecta traditia de peste ani.

In curtea hanului sau in unele incaperi se organizeaza festivaluri, targuri sau expozitii.

Date contact
: Str. Franceza nr. 62-64, Mobil : 0769.075.844

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

obiective turistice bucuresti hanul manuc hanu lui manuc hanul lui manuc bucuresti

Galerie foto

Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 1 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 2 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 3 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 4 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 5 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 6 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 7 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 8 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 9 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 10 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 11 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 12 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 13 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 14 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 15 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 16 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 17 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 18 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 19 Hanul lui Manuc (Galerie foto) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Bogdan a spus Marti 4 Septembrie 2012:

Un loc superb din Bucuresti, merita vazut.Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net