Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Manastiri de langa Bucuresti: Samurcasesti - Ciorogarla

13 Aprilie 2011

Pe raza comunei Ciorogarla, la nici 20 de km. de Bucuresti, se afla manastirea de maici Samurcasesti, singura din tara care are 3 altare. Biserica manastirii, cu hramul "Sfanta Treime", a fost ridicata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808, fiind sfintita in anul 1870, dupa ce pictorul Tatarascu terminase pictura.

La 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape in intregime manastirea, iar dupa cutremurul din 1940, fiind deja intr-o stare deplorabila, generalul Th. Ciurea reface totul. Biserica noua, pictata in stil neobizantin de Gheorghe Popescu, are tot o turla, este mult mai impunatoare, avand elemente specifice stilului muntenesc. Catapeteasma din lemn de tei este cea originala din anul 1808, flacarile incendiului de la 1914 ocolind-o.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


In timpul primului razboi mondial, manastirea a suferit de pe urma trupelor gemane de ocupatie, care au luat, printre altele, si cele doua clopote ale manastirii. Acestea au fost inlocuite cu altele noi in 1919 si 1925.

In muzeul manastirii sunt exponate de mare valoare: icoane de Gheorghe Tatarescu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret.

In cimitirul manastirii se afla monumentele funerare ale familiei Alexandru Beldiman (fondatorul ziarului Adevarul, la 1888) si un cenotaf al capitanului Walter Maracineanu, eroul de la Grivita.

Biserica cea mare a manastirii adaposteste multe valori spirituale ale ortodoxiei romanesti, dintre care cea mai importanta este racla din argint in care se pastreaza particele din sfintele moaste ale mai multor sfinti: Sf. Apostol Andrei, Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Ierarh loan Gura de Aur, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Ierarh Modest, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Mucenic Teodor Stratilat, Sf. Mucenic Ermin. Sf. Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir si Sf. Necunoscut.

De asemenea in cadrul asezamantului manastiresc este amenajat si un muzeu unde sunt expuse o scrie de obiecte de cult cu valoare de patrimoniu: icoane, chivote, sfinte vase, cruci, vesminte, carti vechi si altele.

Cum se ajunge la Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla: din autostrada Bucuresti – Pitesti, spre comuna Ciorogarla, pe DJ 401 (str. Ipatescu Ana nr.53).

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

manastirea samurcasesti manastirea ciorogarla manastiri langa bucuresti manastiri romania poze manastirea samurcasesti

Galerie foto

Manastiri de langa Bucuresti:  Samurcasesti - Ciorogarla - Imaginea 1 Manastiri de langa Bucuresti:  Samurcasesti - Ciorogarla - Imaginea 2 Manastiri de langa Bucuresti:  Samurcasesti - Ciorogarla - Imaginea 3 Manastiri de langa Bucuresti:  Samurcasesti - Ciorogarla - Imaginea 4

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net