Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto)

7 August 2012

Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare, aflat sub autoritatea Ministerul Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award.

Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Muzeul  Taranului Roman, Muzeu National de Arte si Traditii, detine cea mai bogata colectie de obiecte taranesti din Romania. Cele aproape 90.000 de piese aflate in patrimoniul sau sunt tot atatia martori care ne pot ajuta sa intelegem cultura satului. Acest veritabil tezaur de interes national si international este depozitat si conservat dupa riguroase criterii stiintifice si beneficiaza, inca de la constituirea colectiei, de cataloage sistematice si de un complex de fisiere realizat ulterior. Ratiuni practice, dar si legi consacrate de depozitare si conservare au condus la impartirea patrimoniului in mai multe colectii: ceramica, port, textile, obiecte din lemn, religioase, obiceiuri etc. El s-a constituit incepand cu anul 1906 si continua sa creasca permanent prin cercetarile de teren desfasurate in toate provinciile romanesti, urmate de achizitii masive vizand cvasi-totalitatea artelor traditionale intre care ceramica, lemnul si textilele au fost cel mai bogat reprezentate.

Colectia de ceramica cuprinde circa 18.000 de piese reprezentative pentru productia celor aproape 200 centre de olarit din Romania. Alaturi de acestea se afla si inventarul complet al unor ateliere de olar din Hunedoara si Valcea, datand din secolul trecut si care ajuta la conturarea unei reprezentari complexe a acestui mestesug

Muzeul detine piese de exceptie din centrele: Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Arges, Leheceni, Lapus, Binis, Barsa, Corund, Glogova, Marginea, Radauti, Noul Roman, Drauseni, Fagaras. Cea mai veche piesa de ceramica datata poarta inscriptia 1746. Colectia de port numara aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile romanesti, incepand cu prima jumatate a secolului al XIX lea, un fond valoros pentru cercetarea croiului, a materialelor folosite, a decorului, a cromaticii, a functiilor, reprezentative pentru toate provinciile tarii, din secolele XIX si XX. Personalitati precum Sabina Cantacuzino, Elisa I. Bratianu, Regina Maria sau colectionari ca Dimitrie Comsa si Octavian Roguski au donat in secolul trecut muzeului obiecte remarcabile, adevarate opere de arta taraneasca.

Cele aproape 10.000 de piese care alcatuiesc colectia de tesaturi pentru interior, confectionate din in, canepa, bumbac, borangic sunt elementele de baza cu care taranul a alcatuit arhitectura interioara a casei. Fondul a fost constituit pe de o parte la initiativa lui Al. Tzigara Samurcas (1577 obiecte), iar pe de alta parte, in urma unor ample cercetari de teren organizate sub conducerea lui Tancred Banateanu, cand au fost achizitionate peste 3.400 piese. Astfel de la 5.000 cate erau inregistrate in anul 1991, numarul lor a ajuns acum la aproape 10.000.

Tesaturile din lana, peste 7.000 la numar, datand in marea lor majoritate de la inceputul secolului al XIX-lea sunt de o mare diversitate zonala si functionala: scoarte, velinte, laicere, paretare, grindare, cergi, cioltare de sa etc.

Aproape 8000 de piese formeaza patrimoniul colectiei Lemn, mobilier si feronerie selectionate dupa criteriul reprezentativitatii, al multiculturalitatii, al vechimii, unicitatii si al valorii artistice. La acest numar considerabil de piese s a ajuns si prin donatiile importante facute de personalitati si institutii: membri ai familiilor Bratianu, Kalinderu, Tatarascu, Ministerul Domeniilor, Posta Romana, Institutul Roman de Relatii cu Strainatatea etc. Donatii imporante provin si de la asociatiile Furnica si Domnita Maria care aveau ca obiect de activitate promovarea traditiei.

Contributii la imbogatirea colectiilor muzeului au avut si intelectualii satelor, cum ar fi invatatori ca Simeon Albu din Petrila (Hunedoara)si Ion Bota din Cetea (Alba) sau preoti ca Dumitru Popovici din Farcasa (Bacau). Panait Panaitescu a donat cavalul lui badea Cartan, la care acesta a cantat la Expozitia Internationala de la Paris din 1900. Achizitii extrem de importante sunt si casa si poarta lucrate de Antonie Mogos din Ceauru (Oltenia), aduse de Alexandru Tzigara-Samurcas in 1907, expuse in incinta muzeului ca dovezi ale maiestriei si ingeniozitatii taranului roman.

Obiectele realizate in tehnica dulghereasca - hambarul, lada de zestre, patul, dulapul, dulapul-masa totalizeaza 130 de piese din toate zonele etnografice. Multe dintre acestea au intrat in patrimoniul muzeului prin donatiile unor mari colectionari ca Dimitrie Comsa sau Maria si Nicolae Zahacinschi. Colectia mai cuprinde unelte traditionale, elemente de arhitectura, piese de mobilier (lazi de zestre, blidare, dulapuri, coltare), instrumentar pastoral si pentru industria casnica textila.

Icoanele pe sticla si pe lemn, izvoadele pentru icoane, xilogravurile, vesmintele preotesti,
vasele si alte obiecte cu destinatii liturgice, troitele si crucile alcatuiesc colectia Religioase al carei numar cuprinde aproape 4.000 de piese.

In cadrul muzeului mai exista un cinematograf, o galerie de arta taraneasca cu vanzare, un club si o librarie. VEZI AICI Programul cinematografului.

Program de vizitare Muzeul Taranului Roman: marti-duminica 09.00-17.00, luni este inchis

Pret bilet intrare: adulti 6 lei, elevi, studenti, posesori de card euro 26 1,5 lei, pensionari 3 lei.In ziua de 26 a fiecarei luni intrarea este libera.

Adresa Muzeul Taranului Roman
: Soseaua Kiseleff nr. 3, telefon 021.317.96.61

Cum se ajunge la Muzeul Taranului Roman:
metrou: statia Piata Victoriei 1 si 2
autobuze: 205, 300, 381, 620

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)


Sursa: www.muzeultaranuluiroman.roTag-urile acestui articol

muzeul taranului roman program muzeu taranului roman muzee romania muzee bucuresti muzeul taranului romana muzee in bucuresti noapte muzeelor

Galerie foto

Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 1 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 2 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 3 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 4 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 5 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 6 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 7 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 8 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 9 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 10 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 11 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 12 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 13 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 14 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 15 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 16 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 17 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 18 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 19 Muzeul National al Taranului Roman (Galerie foto) - Imaginea 20

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net