Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Originea numelor cartierelor din Bucuresti

24 Septembrie 2012

Legenda orasului Bucuresti spune ca, demult, pe cand prin luncile Dambovitei traiau putini oameni, a venit un cioban pe nume Bucur care si-a stabilit turma in zona. In jurul sau au aparut apoi mai multe sate, devenite peste sute de ani cartiere in capitala Romaniei. Unele nume ale cartierelor par logice si iti poti da seama repede ce a dus la denumirea lor. Militari, Aparatorii Patriei sau Rahova te duc cu gandul la razboi. Unele insa par ciudate, cum este cazul cartierelor Ghencea, Berceni, Balta Alba, Dristor sau Baneasa. Iata un scurt istoric al celor mai importante cartiere din Bucuresti.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Berceni - zona a primit aceasta denumire dupa numele grofului Miklos Bercsenyi. Se zice ca o ceata de husari, condusa de groful Miklss Bercsenyi, s-au oprit undeva la sud de Bucuresti, in drumul lor spre turci. Nu se stie insa daca au luat o pauza in drumul lor sau daca au ramas aici de tot, insa cert este ca de atunci, zona din sudul Bucurestiului se cheama Berceni.

Cotroceni - zona unde in prezent se afla palatul prezidential se numeste astfel de la regionalismul a cotroci, care inseamna a scotoci, a scormoni.

Drumul Taberei - unul dintre cele mai vechi cartiere din Bucuresti, si-a capatat denumirea datorita lui Tudor Vladimirescu care, in anul 1821, intra in Bucuresti pe la vest si isi aseaza aici tabara de panduri. Zona Panduri isi are originea tot de aici.

Ferentari - una dintre zonele rau famate ale Bucurestiului are, paradoxal, cel mai rafinat nume. Originea sa vine din latinescul Ferentarius – soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. Se pare ca Mihai Viteazu folosea zona pentru exercitiile soldatilor sai.

Baneasa - nevasta de ban. In cazul de fata, numele vine de la nevasta banului Dimitrie Ghica.

Crangasi - Candva era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Floreasca - vine de la numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii.

Salajan - Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan. Acesta a fost un politician comunist si general de armata roman. El a indeplinit functia de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (1950-1954) si apoi pe cea de ministru al fortelor armate (1955-1966).

Titan - numele cartierului vine de la fabrica de ciment construita la inceputul secolului XX in zona.

Ghencea - vine din limba turca. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei. De aici numele cartierului.

Militari - In secolul 19, zona era folosita la instructia militara, probabil si de o garnizoana. O vreme a functionat aici Pirotehnia Armatei. De asemenea, multe dintre blocurile din acest cartier au fost construite pentru militari, iar zone din acest cartier poarta nume precum: Veteranilor si Pacii.

Rahova - Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 in memoria celor care s-au jertfit in Razboiul de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Domenii - Parcul Domeniilor, sau Domenii cum e cunoscut astazi, este amplasat pe fosta Mosie Herastrau. A fost parcelat inainte de primul razboi mondial. Primele case apar in perioada interbelica si beneficiarii loturilor erau functionari ai Ministerului Domeniilor.

Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor

Pantelimon - isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca pan inseamna tot si éléïmon inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Lipscani - din slava - Lipsk, Lipsko (locul cu tei). Acest loc cu tei este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Dristor - Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Darstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase Gura Lupului trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului.

Colentina - Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la colea-n-tina - cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si Olintina.

Balta Alba - aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

Damaroaia – aceasta mosie parcelata a apartinut boieroaicei Maria Damaris. Altii spun ca Damaroaia a fost numele unei vornicese, care intre anii 1830 si 1833 a avut o intinsa gradina, in targul Bucurestilor, pe Podul de Pamant (azi Calea Plevnei), pana la streaja (bariera), ulita pe langa vornicul Samurcas catre Mitropolie.

Dealul Spirii - Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si Spirea), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)

Surse: dictando.blogspot.ro, www.historia.ro

Poate vrei sa citesti si despre:
Deasupra norilor! Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania

Muzeul Antipa, noua atractie a Bucurestiului (Galerie foto)

Biserica fortificata din Veseud (Galerie foto)Tag-urile acestui articol

cartiere bucuresti nume cartiere berceni origini ferentari baneasa damaroaia

Galerie foto

Originea numelor cartierelor din Bucuresti - Imaginea 1 Originea numelor cartierelor din Bucuresti - Imaginea 2 Originea numelor cartierelor din Bucuresti - Imaginea 3 Originea numelor cartierelor din Bucuresti - Imaginea 4

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net