Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Palatul Stirbey din Buftea

2 Mai 2011

Palatul Stirbei din Buftea este situat la 20 de kilometri de Bucuresti. Palatul a fost construit in anul 1864 si are o suprafata de 2.400 de metri patrati si beneficiaza de un parc intins pe 24 de hectare. In anul 1845, viitorul domn Barbu Stirbey (1848-1856) devine proprietarul mosiei de la Buftea, unde si-a amenajat probabil o casa de vara. Edificiul actualului palat a fost ridicat in anul 1864, de fiul acestuia, Alexandru Stirbey, in ambianta unui frumos parc de arbori seculari. Cladirea, cu arhitectura sobra, are fatada cu ancadramente de piatra, cu motive decorative simple, care dau edificiului rafinament si eleganta. In parc a fost construita si o capela, realizata in stil eclectic, cu influente bizantine, gotice si de Renastere, avand o scara dubla din marmura de Cararra. Pictura din capela a fost executata de Gheorghe Tatarescu, ruda cu familia Stirbeilor. In prezent, capela are fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus in brate, celelalte picturi si citatul nu mai exista. In gropnita se afla mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al printului Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Dupa 1895, proprietarul mosiei devine fiul sau, Barbu A. Stirbey, care a realizat aici, una din marile ferme ale tarii. El a fost primul care a introdus in Romania cultura bumbacului si a orezului. A infiintat pepiniere de vita americana, o laptarie si o moara iar in 1902 a construit o fabrica de vata si pansamente. In 1917, in Palatul rechizitionat de armata germana si-a stabilit locuinta Maresalul August von Mackensen si tot aici a fost negociata pacea cu Puterile Centrale, semnata la 5 martie 1918.La putin timp dupa moartea tragica, in circumstante bizare, a Printului Stirbey, in 1946, intregul domeniu a fost expropriat si preluat de catre Gospodaria Partidului Comunist.

Chiar daca nu in regim privat, obiectivele economice ale domeniului au continuat sa functioneze, la acestea adaugandu-se studiourile de film Buftea, in care s-au filmat coproductii care au adus la Domeniul Stirbey actori celebri, ca Jean Marais sau Belmondo.

Domeniul a continuat sa fie un loc al unor importante decizii politice, precum si de vizite si discutii pentru liderii politici comunisti, printre care si Gheorghe Gheorghiu Dej. La Palatul Stirbey, Hrusciov a semnat, in 1964, documentele legate de retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei.

La 6 iunie 2007, Domeniul Stirbey a fost achizitionat de la mostenitorii familiei Stirbey de catre Bucharest Arena, care l-a redeschis publicului, pastrandu-i caracterul de parte a patrimoniului cultural si istoric national si totodata adaugand noi constructii care sa vina in intampinarea asteptarilor publicului contemporan.

Ansamblul este situat pe malul lacului Buftea, in apropierea Studioului Cinematografic Buftea (fondat in 1950), acum detinut de Media PRO.

Cum se ajunge la Palatul Stirbei Buftea
: din Bucuresti, se merge pe Calea Grivitei, apoi pe Bulevardul Bucurestii Noi. Se merge drept, spre Mogosoaia. De aici, pe DN1 A pana la Buftea.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. Amplasare


Sursa foto: www.domeniulstirbey.roTag-urile acestui articol

palatul stirbei din buftea cum se ajunge la buftea palate romania cele mai cunoscute locuri din romania obiective turistice bucuresti

Galerie foto

Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 1 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 2 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 3 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 4 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 5 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 6 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 7 Palatul Stirbey din Buftea - Imaginea 8

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net