Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto)

1 Noiembrie 2011

Pestera Polovragi se gaseste pe teritoriul comunei Polovragi, intre localitatile Horezu si Baia de Fier, judetul Gorj. Accesul la pestera se face de la Manastirea Polovragi, pe un drum forestier de aproximativ 1 km. Intrarea in pestera se afla in Cheile Oltetului, deasupra raului ce desparte Muntii Capatana de Muntii Parang.

In constiinta localnicilor se pastreaza vie o credinta conform careia, liderul spiritual al geto-dacilor, Zalmoxe, ar fi locuit in Pestera Polovragi. Tot aici, vracii prelucrau o planta rara, numita povraga, polvraga, sau polovraga, intrebuintata in popor ca remediu impotriva bolilor. Este posibil ca denumirea localitatii si implicit a pesterii si manastirii, sa fie de origine dacica, cuprinzand in sine o criptograma nedescifrata inca, despre vreo conceptie a stramosilor nostri referitoare la credinta lor religioasa sau la practicile medicale atat de raspandite in viata lor. Aceasta legenda este consemnata si de Alexandru Vlahuta in Romania Pitoreasca, din 1901, prin descrierea zeului protector Zamolxe care indemna poporul dac la lupta, pentru apararea gliei stramosesti impotriva cotropitorilor, iar "stropii ce se preling si picura si azi din steiurile acestea sunt lacrimile lui", care deplang soarta poporului dac cucerit de romani.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook

Intrarea in pestera este creata artificial, fiind distrus peretele vestic. In anii ’60 a fost decisa aceasta masura, pentru ca inainte se intra printr-o gaura destul de micuta si apoi se cobora pe franghie pana la culoarul principal.

Pestera e alcatuita dintr-o galerie principala  din care se desprind mai multe culoare, multe dintre ele colmatate. Pestera are o lungime (pana in prezent cercetata) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turisti este de aproximativ 800 m. Acest traseu este partial iluminat.

De-a lungul galeriei principale (cea explorata pana in prezent) se disting trei zone: primul sector se termina in dreptul Culoarului Stalpului. La inceputul acestui sector se disting doua culoare secundare mari, cel mai important fiind Culoarul Liliecilor. Sectorul Ogiva, delimitat de Culoarul Stalpului si Culoarul Sufocat, este situat la aproximativ 400 metri de la iesire. Latimea in acest sector este constanta, variind doar inaltimea (0,5 – 2 m). Ultimul sector se intinde de la Culoarul Sufocat pana la capatul nordic al pessterii, zona fiind destul de ingusta si foarte joasa, nefiind deschisa turistilor.

In pestera se gasesc liliecii de pestera, fapt care da si numele Culoarului Liliecilor. Ca o curiozitate, din cauza acestor lilieci a fost nevoie sa se schimbe sistemul de iluminare, acum fiind prezente becuri reci, care nu modifica temperatura constanta (de 10 grade) a pesterii. Alte doua specii care se gasesc in aceasta zona sunt pasari foarte rare: lastunul de stanca si fluturasul de stanca.

Cum se ajunge la Pestera Polovragi:

Din Bucuresti, se merge pe A1, apoi catre Ramnicu Valcea. De aici se merge spre Targu Jiu, cam 70 de km.

Program de vizitare Pestera Polovragi:

Zilnic, de la ora 9.00 si pana la ora 18.00 vara, iar iarna pana la ora 16.00 (acestea sunt orele la care intra ultimul grup).

Cat costa biletul de intrare la Pestera Polovragi:
Biletul de intrare este de 2.4 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari si de 4.8 lei pentru adulti.

Daca ajungeti in zona, puteti vizita Casa Memoriala Maria Lataretu. Este o casa tipic taraneasca, cu doua camere, aflata aproape de drumul ce duce spre orasul Novaci, spre Targu Jiu. Din Baia de Fier puteti merge sa vizitati Pestera Muierilor, cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

cheile oltetului pesteri din romania pestera polovragi program polovragi pestera pesteri romania

Galerie foto

Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 1 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 2 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 3 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 4 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 5 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 6 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 7 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 8 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 9 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 10 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 11 Pestera Polovragi, locul unde a trait Zamolxe (Galerie foto) - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net