Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto)

6 Octombrie 2011

Situat pe Calea Victoriei, Palatul Cantacuzino adaposteste astazi Muzeul George Enescu. Cunoscut si sub denumirea de "Casa cu Lei", Palatul a fost construit de omul politic Gheorghe Grigore Cantacuzino intre anii 1901-1903. Personaj controversat, acesta a participat activ la coalitia politica care a dus la indepartarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea Romaniei.

Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost ales in mai multe legislaturi deputat si senator in Parlamentul Romaniei si a detinut chiar si functia de presedinte al Consiliului de Ministri. Datorita averii sale colosale,  Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost supranumit "Nababul".

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Palatul Cantacuzino
era recunoscut in Bucurestiul de altadata pentru petrecerile si balurile somptuoase pe care fiul Nababului, Mihail Cantacuzino si sotia acestuia, Maria Rosetti le organizau. Dupa moartea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino averea acestuia intra in posesia fiului sau. Mihail Cantacuzino se stinge din viata prematur, in 1929 si ii lasa intreaga avere sotiei sale. Aceasta se casatoreste mult mai tarziu, in decembrie 1939, cu George Enescu. Cei doi au locuit in casa din spatele palatului, destinata initial administratiei cladirii.

De doua ori in acest palat si-a avut sediul Presedintia Consiliului de Ministri, in doua situatii speciale, iar in 1913 tot aici se semneaza Pacea de la Bucuresti, dupa primul razboi Balcanic, avandu-l pe Titu Maiorescu in functia de Presedinte al Consiliului de Ministri. Odata cu instaurarea regimului comunist palatul va fi confiscat iar la 3 iunie 1947, Dr. Petru Groza, in prezenta patriarhului Aleksei al Moscovei, va inaugura Institutul de Studii Romano-Sovietice.

In prezent, aceasta constructie a devenit Casa Memoriala George Enescu. Dupa moartea compozitorului, in 1955, Maria Rossetti lasa prin testament palatul si cladirile anexe muzeului dedicat memoriei lui George Enescu. Din 1956 este muzeu (Muzeul George Enescu) si sediu al Uniunii Compozitorilor. Pe 9 mai 2007, de Ziua Europei, Palatul Cantacuzino din Capitala a intrat oficial in lista monumentelor din Patrimoniul European.

Amplasat intr-un spatiu de exceptie, Muzeul National George Enescu este investit deopotriva cu valoare istorica, culturala, artistica si turistica. Patrimoniul sau permite recompunerea istoriei unei vieti si cariere de exceptie, puse in slujba muzicii romanesti si a afirmarii sale in context universal.

La Muzeul George Enescu sunt expuse documente si obiecte personale ale muzicianului. Se pot vedea vioara pe care Enescu a primit-o cadou la varsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome si medalii, fotografii, manuscrise, documente diverse, desene, busturi, instrumente muzicale, fracul si costumul de academician al Academiei Romane, masca mortuara si mulajul mainilor artistului.

Muzeul National George Enescu pastreaza unele dintre cele mai de pret viori cutreierate de arcusul maestrului George Enescu. Dintre acestea, trei au nu numai o virtute de instrumente de exceptie ci si una istorica, recunoscuta: ele reprezinta bunuri de patrimoniu cu o valoare deosebita. In chip de omagiu simbolic, instrumentele au fost donate de catre sotia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odata cu infiintarea muzeului, in 1956.

In muzeu mai sunt expuse piese de mobilier care au apartinut compozitorului, portretul tatalui compozitorului realizat in acuarela de George Enescu, picturile si vitraliile cu tematica muzicala si fotografii de la ceremonia funebra si de la mormantul compozitorului din cimitirul Pierre-Lachaise, din Paris.

Cat costa intrarea la Muzeul George Enescu:
Pretul unui bilet de intrare este de 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru pensionari. Elevii si studentii platesc doar 1,5 lei. In data de 26 a fiecarei luni, accesul in muzeu este gratuit. Muzeul dispune si de ghid. Pentru  1-10 persoane, tariful este 50 lei, iar pentru 11-20 persoane 100 lei.

Taxa foto: amatori (fara blitz si trepied) 30 lei, profesionisti 1000 lei pe ora.

Program de vizitare Muzeul George Enescu:
Luni: Inchis
Marti – Duminica: 10.00 – 17.00 (intrarea pana la ora 16.30)
Acces gratuit in data de 26 a fiecarei luni

Cum se ajunge la Muzeul George Enescu

Este situat pe Calea Victoriei 141. Se poate ajunge cu metroul de la Piata Romana sau Piata Victoriei si mijloacele de transport in comun de la Piata Romana sau Bulevardul Dacia, apoi se merge catre Calea Victoriei. Se mai poate ajunge cu autobuzul descoperit, dar acesta nu functioneaza pe toata perioada anului.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

palatul cantacuzino bucuresti muzeul george enescu casa cu lei imagini palatul cantancuzino calea victoriei 2 foto palatul cantacuzino palate romania muzee romania muzee bucuresti obiective turistice bucuresti

Galerie foto

Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 1 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 2 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 3 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 4 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 5 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 6 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 7 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 8 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 9 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 10 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 11 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 12 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 13 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 14 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 15 Plimbare prin Bucuresti: Palatul Cantacuzino (Galerie foto) - Imaginea 16

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net