Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto)

24 Decembrie 2011

Situate in Parcul National Bucegi, in nordul judetului Dambovita, Sfinxul si Babele sunt adevarate monumente ale naturii ce au starnit de-a lungul timpului imaginatia oamenilor, generand legende si mituri explicate in cele mai variate forme. In realitate insa, Babele si Sfinxul reprezinta martori de coroziune, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestata prin procese de distrugere, transport si sedimentare a materialului rezultat.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Sfinxul din Bucegi
, care potrivit unor surse neoficiale, a fost fotografiat pentru prima data prin anul 1900, din fata si nu din profil, asa cum apare in imaginile arhicunoscute, se afla la 2216 metri altitudine si seamana cu un chip de om. Denumirea de sfinx i-a fost acordata incepand cu anul 1936, in momentul in care stanca, azi inalta de 8 metri, cu o latime de 12 metri, a fost privita dintr-un anumit unghi, avand drept reper o axa ce porneste de la el catre Baba Vantoaselor, cum i se spune unei stanci din preajma. Stanca, cu o infatisare omeneasca, capata cel mai bine contur pe 21 noiembrie, cand apune soarele. Unii cercetatori au crezut ca a fost sculptat de o mana omeneasca si ca ar reprezenta o suprema zeitate a unor triburi indoeuropene din vechime. Tot ca o curiozitate, s-a constatat ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu celebrul Sfinx de la Gizeh, din Egipt, semanand si cu o statuie a lui Zeus gasita in Italia.

Langa Sfinx, se ridica grupul de stanci cunoscute sub denumirea de Babele. Pastrand legatura cu Sfinxul, ele au fost supranumite Altarele Ciclopice din Caraiman, fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii, ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii. Despre aparitia lor s-au formulat legende si teorii, unii cercetatori apreciind ca agentii modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Totodata, se presupune ca un rol important l-a avut si alternanta rocilor, gresiilor si calcarelor de pe platoul Bucegilor, insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor, mai mult sau mai putin regulate. Pana in prezent, nicio dovada stiintifica nu a putut explica in totalitate acest fenomen si astfel, legendele in jurul acestor stanci se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul.

In afara de cele mai cunoscute figuri sculptate in piatra de natura, Sfinxul si Babele, se mai afla in Bucegi si alte figuri antropozoomorfe uriase. Mai putin cunoscute, dar vizibile pentru cautatori sunt "Ciupercile", "Broastele", "Serpii" sau "Troienele".

Pentru ca turistii se urcau pe aceste monumente si nu se speriau de amenzile pe care le puteau incasa, autoritatile au decis imprejmuirea lor cu un gard pentru a le proteja.

Drumuri de acces catre Sfinx si Babele
1. Din Busteni (altitudine 883 metri) - poteca marcata cu triunghi albastru pe vaile Urlatoarea Mica si Urlatoarea Mare pana in apropiere de cantonul Jepi. In continuare o poteca de legatura marcata cu triunghi rosu pana sub Varful Ciocarlia (2025 metri), unde intalneste drumul marcat cu banda galbena ce urmeaza linia telefonica pana la cabana Babele. Durata circa 5 ore. Traseul Busteni - cantonul Jepi este recomandat de parcurs doar vara.

2. Din Busteni - poteca marcata cu cruce albastra pe Valea Caraimanului (Valea Jepilor), pe la cabana Caraiman altitudinea 2025 metri pana la cabana Babele. Traseu recomandat doar vara. Durata circa 4 ore. Drumul traverseaza o rezervatie stiintifica si se poate parcurge doar cu autorizatie de la Comisia Monumentelor Naturii.

3. Din Sinaia - pana la Hotelul Alpin Cota 1400 apoi traseu marcat cu banda rosie pe la Cabana Valea cu Brazi altitudinea 1510 metri , Piatra Turcului, Valea Zgarburei pana la cabana Varful cu Dor (1885 metri). De aici, traseu marcat cu banda galbena, paralel cu linia de telefon, pe la cabana Piatra Arsa (1950 metri) pana la cabana Babele. Durata circa 5 ore

4. Cel mai facil mod de acces spre Sfinxul si Babele Bucegilor este telecabina. Aceasta leaga orasul Busteni de Cabana Babele, din 11 august 1978, data la care a fost data in folosinta. Traseul telecabinei, care urmareste Valea Jepilor, are o lungime de 4.350 de metri si acopera o diferenta de nivel de 1.235 de metri. Capacitatea telecabinei este de 25 de persoane, iar durata traseului este de aproximativ 15 minute. Punctul de sosire este in imediata apropiere a Cabanei Babele, la altitudinea de 2.180 de metri. De la Babele se poate cobori cu telecabina sau pe poteca marcata la Pestera Ialomitei, situata in Cheile Pesterii de pe Valea lalomitei, la altitudinea de 1660 metri.

Biletul unui bilet urcare-coborare Busteni-Babele
este de 36 de lei pentru adulti, in timp ce copiii sub 12 ani platesc jumatate din suma.

Programul telecabinei de la Busteni:

IARNA:    09:00 - 17:00
VARA:      08:30 - 20:00  - La ora 20:00 ultima cursa pentru coborare de la Babele
REVIZIE   Marti 08:00 - 12:00

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

sfinxul busteni babele busteni telecabina busteni babele si sfinxul sfinxul din carpati cum se ajunge la babele si sfinx program telecabina busteni pret telecabina busteni

Galerie foto

Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 1 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 2 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 3 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 4 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 5 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 6 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 7 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 8 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 9 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 10 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 11 Sfinxul si Babele, intre mit si realitate (Galerie foto) - Imaginea 12

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Utilizatorii nu au adaugat comentarii inca!


Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net