Cautare in site


Cauta pensiuni


Administrare pensiuni


Ultimele stiri


ReclamaSugestiiParerea ta conteaza! Daca ai sugestii cu privire la imbunatatirea acestui site, contacteaza-ne!

Facebook


Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto)

3 Mai 2012

Situat la aproximativ 180 de kilometri de Bucuresti, orasul Veliko Tarnovo nu are cum sa nu te cucereasca. Ingramadit ciudat pe meandrele raului Yantra, Veliko Tarnovo mi-a amintit de San Marino. Numeroasele case construite parca una deasupra alteia au acoperit versantii abrupti ai raului. Peste tot in cartierul vechi, strazile inguste sunt pavate cu piatra si legate intre ele ca intr-un labirint. Casele sunt foarte vechi si pastreaza arhitectura de odinioara a orasului, iar curtile, acolo unde exista, sunt pline de flori si verdeata. Gurko, Kraibrezhna sau Varosh sunt doar cateva denumiri ale unor strazi pe care trebuie sa te plimbi pentru a descoperi povestea orasului.

Daca iti plac articolele tai-tai si vrei sa fii mereu alaturi de noi, intra pe Facebook


Un element socant caracteristic culturii bulgarilor are legatura cu pomenirea mortilor. Astfel, fiecare casa, inclusiv cele din Veliko Tarnovo, are lipite pe usa poze/anunturi cu persoanele decedate care au locuit acolo.

Veliko Tarnovo este orasul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria. Veti descoperi aici peste 7000 de ani de istorie, cetatea, case cu un stil arhitectonic unic, muzee sau manastiri. Am cautat sa aflu care este originea numelui orasului si am aflat ca este legata de cuvantul slav "tern" sau "turn" (tron), si de-a lungul anilor s-a transformat in Ternov, Turnov, Turnovgrad, Turnovo, iar mai apoi in Veliko Tarnovo, fiind numit "Veliko" (Mare) datorita marimii si frumusetii sale. Veliko Tarnovo este un important simbol al Bulgariei, iar statisticile indica faptul ca orasul si regiunea se afla in primele 10 cele mai vizitate destinatii turistice din Europa de Est!

Atractia orasului este cetatea Taravet, intruchiparea maretiei statului medieval bulgar. Declarata monument arhitectonic, din vechea cetate ce se intinde pe 100.000 m2, au mai ramas doar ruine, ce-i drept bine conservate. In interioul cetatii se aflau Palatul Tarului si Patriarhia Bulgara. Lacasul de cult a fost restaurat in intregime in anul 1981 si este cel mai inalt punct al colinei. Ajunsi aici, nu ratati panorama din turn. Costa doua leva de persoana urcarea si coborarea cu liftul. De aici poti observa cel mai bine ramasitele hanurilor, bisericilor sau caselor din vechea cetate. Intrarea in cetate costa 6 leva pentru adulti. Pentru copii exista reduceri.

In Veliko Tarnovo exista mai multe muzee, un mall, aflat in zona noua a orasului, precum si multe biserici. Cu siguranta ca iti va atrage atentia si monumentul urias aflat pe o peninsula, ce se vede aproape din orice punct al orasului. Este vorba despre monumentul dedicat dinastiei Asan, ridicat in anul 1985. Langa acesta se afla Galeria de Arta sau Muzeul de Arta din Veliko Tarnovo.

Regiunea din jurul orasului Veliko Tarnovo ofera privelisti deosebite. Orasul este inconjurat de vai adanci si stanci pe care se poate practica alpinismul. De asemenea exista foarte multe drumuri care se pot parcurge usor cu piciorul si care va conduc in locuri incantatoare precum satul Emen, satul Arbanasi, manastirea Dryanovo sau catre pesteri, cascade si locuri care ofera peisaje spectaculoase.

Arbanasi este un sat turistic, situat la 4 km de Veliko Tarnovo, cu case in stil vechi, dar renovate, linistit si placut privirii. Aici se afla si fosta resedinta de vara a lui Todor Jivkov, fostul lider comunist bulgar, actualmente intrata in circuitul turistic ca si hotel de 5 stele.

Pentru cei pasionati de vestigiile antichitatii, in zona se afla ruinele orasului roman Nikopolis Ad Istrum, construit de Imparatul Traian, localizat pe un drum lateral, langa soseaua ce leaga Ruse de Veliko Tarnovo.

Veliko Tarnovo este cu siguranta o alternativa la Valea Prahovei pentru locuitorii din sudul Romaniei. Se ajunge foarte usor, iesindu-se din tara pe la Giurgiu. Dupa ce platesti taxa de pod, 25 lei de masina, ajungi in Bulgaria. Prezinti cartea de identitate vamesilor, iar apoi trebuie urgent sa iti cumperi vigneta. Cum intri in Ruse este o benzinarie, iar contra a 30 lei poti circula 7 zile fara probleme pe drumurile Bulgariei. Din Ruse se tine drumul catre Sofia, sunt indicatoare. Mergeti cat mai prudent, incercati sa respectati regulile de circulatie. Politia bulgara nu este poliglota si s-ar putea sa aveti probleme daca veti fi oprit. Drumul este foarte bun si pana la Veliko Tarnovo faceti cam 3 ore. Atentie unde va parcati masina! Este posibil sa nu o mai gasiti la intoarcere, si nu din cauza hotilor. Peste tot tot esti atentionat ca se ridica masini, asa ca este indicat sa gasiti o parcare.

In Veliko Tarnovo se plateste in leva, iar daca nu te aprovizionezi din Romania cu bancnotele vecinilor, poti folosi cu incredere bancomantele din oras. ING, Raiffeisen Bank sau Piraeus Bank au ajuns si in Bulgaria. Preturile sunt mai mici ca in Romania, iar o leva este cotata la circa 2 lei. Exista un centru de info pentru turisti in oras de unde poti procura o harta si informatii utile.

Poate vrei sa citesti si despre:
Muzee ce pot fi vizitate gratuit in Bucuresti
Informatii despre patinoarele din Bucuresti si din tara
Partii de schi din Romania. AmplasareTag-urile acestui articol

veliko turnovo tarnovo veliko veliko tarnovo cum se ajunge la veliko tarnovo drum veliko tarnovo

Galerie foto

Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 1 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 2 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 3 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 4 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 5 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 6 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 7 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 8 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 9 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 10 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 11 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 12 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 13 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 14 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 15 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 16 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 17 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 18 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 19 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 20 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 21 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 22 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 23 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 24 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 25 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 26 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 27 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 28 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 29 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 30 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 31 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 32 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 33 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 34 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 35 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 36 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 37 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 38 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 39 Veliko Tarnovo, o destinatie perfecta de weekend (Foto) - Imaginea 40

Pensiuni recomandate

Comentarii utilizatori

Eugen a spus Sambata 26 Mai 2012:

Am gasit sfaturi utile. Am trecut prin vecinatatea orasului acum 2 ani (m-am ratacit in drum catre mare) si am ramas cu dorinta de a-l vizita. Daca e timpul placut ma duc sambata inainte de Rusalii sa batem orasul cu piciorul. Multumesc pentru prezentare.

Nicoleta a spus Luni 7 Mai 2012:

Foarte frumos prezentat articolul! Desi este vorba despre Bulgaria, o tara nu foarte exotica, descrierea te face sa iti doresti sa vizitezi acest coltisor de relaxare. Mutumim si la cat mai multe articole de calitate!Adaugati un comentariu nou!
 
Nume:
E-mail:
*Adresa de e-mail nu va fi facuta publica!
Web:
*de forma www.domeniu.tld
Mesaj:
Sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului www.tai-tai.net